Miért pirítsuk a kenyeret ?
A kenyér két okból fogyasztható pirítva, de természetesen nem megégetve….
Az élesztővel készült kenyerekben a gombaspórák kemény burokban vannak megbújva és emiatt, még sajnos a magas hő hatására sem pusztulnak el.
Sütés után már néhány óra múlva “felélednek”, de a pirítással tudjuk az aktivitásukat visszaszorítani .
Ezért használunk pl. kenyérdarabot a kovászos uborka erjedésének gyorsítása érdekében is és ezért romlanak meg könnyeben a lisztet, tésztát tartalmazó ételek is…
A másik ok, hogy a pirított kenyér könnyebben emészthető, mert a bélbe kerülve kevésbé ragad a bélfalra és a bélbolyhok közé.
Ezért is ajánlott a pirítósok, kétszersültek fogyasztása bélhurut, bélgyulladás, de akár egy érzékenyebb gyomrú ember számára is.
Értelemszerűen az élesztő nélküli kenyerek is könnyebben emészthetőek, nem fekszik meg az érzékenyebbek gyomrát sem. Pirított kenyeret leggyorsabban kenyérpirítóban készíthetünk, de akár sütőben, serpenyőben is megtehetjük ezt.
És sokak szerint finomabb is egy langyos, ropogós kenyérszelet….
Attól hogy megpirítjuk, még szénhidrát!….
Tehát a kenyeret mindig mértékkel kell enni, főleg, ha súlycsökkentés a célunk.
Persze mindenkinél más az a mennyiség, amitől már nem marad éhes, de azért ne telítse el…
Ez azért is van, mert egyénenként változó gyorsaságú az anyagcserénk, a gyomorsavunk és az emésztőenzimjeink mennyisége és aránya is különböző, de számít a testtömegünk is, hogy fizikai munkát végzünk-e vagy sportolunk e stb…..
Természetesen mindig vannak táplálékkiegészítők, esszenciális 100%-os olajok amik a segítségünkre vannak.
A fehér kenyér a magas glikémiás indexű búzaliszt miatt nem kedvező fogyókúrában, illetve a fehér kenyerek alacsony rosttartalma miatt.
Ha pirítóst készítesz belőle az pl. gyomorkímélő, de ugyanúgy hizlal, mint frissen.
Ha kenyeret szeretnél választani, és nem kenyérhelyettesítőt (a Súlykontroll második szakaszától már megteheted), akkor pl. az alacsony glikémiás indexű zablisztől, durumlisztből illetve tönkölybúzalisztből készült teljes örlésű változatokat ajánljuk: kedvezőbb a vércukorszintre és több rostot tartalmaz, így kevesebb tápanyag fog felszívódni belőle, és az emésztést is rendben tartja.
Továbbá az sem mindegy, hogy milyen vércsoportú vagy, mert amíg egy A vércsoportú ( azaz a “földműves” genetikájú ) ember számára szükséges valamennyi szénhidrát fogyasztása, addig pl. a 0-ás ( a “vadász”) számára a kenyér evés nem is javasolt….
És az is szempont, hogy esetleg nem vagy-e inzulin rezisztens, vagy cukorbeteg, mert akkor már egészen mások a szabályok, ott az orvosilag előírt szénhidrát bevitelt szigorúan tartani kell!
De ezeken felül is jó, ha figyeljük a saját testünk visszajelzéseit, mert alig van két egyforma szervezet.
…És az is a tanácsom, hogy maradjon meg a jó szokásod, lehetőség szerint mindig pirítva edd a kenyeret
Köszönöm, ha segítesz eljuttatni a cikket másokhoz is, jelezd, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal, nyomj egy tetszik-et, vagy oszd meg bármelyik közösségi oldalon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: