Egészség patika

Mi az összefüggés a vércukorszint és a zsírégetés között?

Vércukorszint és a zsírégető zóna titka
• Mi a kapcsolat a vércukorszint és az elhízás között?
• Hogyan befolyásolja a vércukorszint az anyagcserét?
• Mely ételek akadályozzák és melyek gyorsítják a zsírégetést?
• A napnak melyik szakában érdemes inkább szénhidrátokat fogyasztani?
• Hogyan lehetne leküzdeni az édességek (szénhidrátok) utáni vágyat?
• Mi okozza a fogyókúrák alatt előforduló fáradtságot, ingerlékenységet?
• Tényleg csak úgy lehet lefogyni, ha közben állandóan éhesek vagyunk?
• Bizonyos emberek anyagcseréje valóban jobb (gyorsabb) mint a miénk? Miért?
• Min múlik a zsírégetés? És a zsírraktározás? Ez befolyásolható folyamat? Hogyan?

Ismerős kérdések? A válaszok pedig… 
Nos, a válaszok valóban a fogyásod kulcsát jelenthetik!
Nézzük…

Az anyagcsere működése – A vércukor szerepe az anyagcserében
Szervezetünk működése főként glükóz (egyszerű cukor) felhasználásával biztosított. A testben minden szénhidrát végezetül glükózzá, vagyis vércukorrá bomlik (mivel a véráramon keresztül jut el a sejtekhez). A szervezetnek a működéséhez állandóan szüksége van glükózra, hogy energiával lássa el az életbe vágó funkciókat.

Amikor bármilyen szénhidrátot eszünk, az vércukorrá bomlik, és a vér cukor szintje (vércukorszint) emelkedni kezd. Ilyenkor a szervezet gyors döntést hoz, hogy ennek a tiszta energiának mekkora része menjen azonnali felhasználásra, és mennyi legyen eltárolva.

Ennek a döntésnek a végrehajtója az inzulin (egy anyagcsere szabályzó hormon), ami a vércukor feldolgozását szabályozza. Célja, hogy az összes cukor ki legyen vonva a vérből.

Az inzulin három dolgot csinál a vércukorral:

1. Kielégíti az azonnali energiaigényt azáltal, hogy a sejtekhez eljuttatja a vércukrot.
2. Feltölti az izmokban és a májban lévő szénhidrát raktárakat.
3. Minden fennmaradó felesleges vércukrot zsírrá alakít, és testzsírként eltárol.

A test működéséhez szénhidrátokra van szükség (ami vércukorrá bomlik). A vércukorszintet, s így az anyagcserét az inzulin szabályozza. Túl sok szénhidrát (magas vércukor) esetén beindul a zsírraktározás.


Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan megemelkedik?

Amikor a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedik, hirtelen megnő az inzulin kibocsátás is, hiszen több inzulinra lesz szükség a nagyobb mennyiségű cukor kezeléséhez. És ha az azonnali energiaigény (testmozgás) nincs összhangban a bevitt szénhidrát mennyiségével, a maradék vércukor zsírrá alakul, és a zsírpárnákat gyarapítja.

Ezt követően, mivel az inzulin kivonta az összes cukrot a vérből (hiszen ez a feladata), a vércukorszint leesik, az alacsony vércukorszint negatív tüneteit produkálva…

Magas vércukorszint => Túlzott inzulin termelés
Túlzott inzulin aktivitás => Felesleges cukor zsírrá alakítása => Zsírtárolás
Összes cukor kikerül a vérből => Vércukorszint leesik => Negatív tünetek


Mi történik, amikor a vércukorszint túlságosan leesik?
Az alacsony vércukorszint tünetei: ingerlékenység, éhségérzet, szédülés, fejfájás, fáradtság, édességek (szénhidrátok) utáni sóvárgás.

Az alacsony vércukorszint következményeképpen pedig az ember hajlamos lesz arra, hogy túlegye magát a következő étkezésnél, vagy “rácuppanjon” az édességre. Ami megint csak hirtelen megemeli a vércukorszintet… s az egész kezdődik előröl.

Az alacsony vércukorszintet kiválthatja (amikor “leesik a cukrunk”)

  • (1) az étkezések kihagyása (koplalás, éhezés);
  • (2) túl sok “rossz” szénhidrát fogyasztása (előbb megemeli, majd leviszi a vércukorszintet);
  • (3) erős fizikai igénybevétel (edzés);
  • (4) túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás (étkezés nélkül).

Alacsony vércukorszint => Negatív testi tünetek => Erős éhség 
Túlevés => Vércukorszint hirtelen megemelkedése => Túlzott inzulin aktivitás
Cukor zsírrá alakítása => Zsírtárolás => Vércukorszint leesése


A vércukorszint fokozatai – A vércukorszint zsírégető zónája
Ahogy fentebb már írtuk, szervezetünknek működéséhez szénhidrátra (glükózra) van szüksége. Testünk akkor működik optimálisan, ha a glükóz ellátása folyamatos, vagyis a vércukorszint egy bizonyos tartományban mozog.

Ahhoz tehát, hogy elkerüljük a zsírraktározást, kerülnünk kell a vércukorszint hirtelen megemelkedését vagy lezuhanását. Vagyis olyan élelmiszereket (szénhidrátokat) kell fogyasztanunk, melyek lassan és csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, hogy így folyamatos energiaellátást biztosítsanak.

Alacsony vércukorszint => Negatív testi tünetek (éhség, fáradtság, szédülés)
Magas vércukorszint => Zsírraktározás => Vércukorszint ismételt lezuhanása
Normál vércukorszint => Optimális anyagcsere => Zsírégető zóna

A cukorbetegségről…

A túlzott táplálékfogyasztás és az annak következtében kialakuló elhízás esetében túl gyakran ismétlődik a vércukorszint drasztikus ingadozása, amire a hasnyálmirigy egyre érzékenyebben reagál. Ennek első következménye az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy az inzulin nem lesz képes a funkcióját megfelelően kifejteni.

Ennek ellensúlyozására egyre több inzulin termelődik, ami egy idő után a hasnyálmirigy kimerülését okozza. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy az a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ilyen esetben beszélünk 2-es típusú cukorbetegségről. (Az 1-es típus cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy egyáltalán nem képes az inzulin előállítására.)

A vércukorszint ingadozás elkerülése:
Az optimális anyagcsere, valamint a zsírraktározás elkerülésének, illetve a zsírégetés beindításának kulcsa az inzulintermelés kordában tartása, a vércukorszint erős ingadozásának elkerülése.

Ehhez pedig lényeges tudni, hogy mely élelmiszerek (szénhidrátok) dobják meg a vércukorszintet, hogy mind a fogyás, mind pedig az egészséges anyagcsere és optimális közérzet szempontjából el lehessen ezeket kerülni!

(Az alábbi lista egy útmutató, NEM a cukorbetegek számára összeállított pontos táblázat.)

Gyors felszívódású szénhidrátok: Nagyon megemeli a vércukorszintet

• cukor (szőlőcukor, fehér cukor)
• lekvár, dzsem, befőttek
• cukorkák, kekszek
• cukrozott üdítőitalok (Cola, gyümölcslevek stb.)
• szárított gyümölcsök
• szőlő, érett banán
• péksütemények, torták
• fehér kenyér, kifli, zsömle…
• burgonya, fehér rizs
• puffasztott rizs, puffasztott búza

Közepes felszívódású szénhidrátok: Közepesen emeli meg a vércukorszintet

• teljes kiőrlésű pékáru, tönkölybúza, durumliszt, hajdina, árpa
• barna rizs
• sültburgonya
• zabpehely
• tejtermékek
• gyümölcsök
• cukrozatlan gyümölcslevek
• méz
• tejcsokoládé, fagylalt

Lassú felszívódású szénhidrátok: Minimálisan emeli meg a vércukorszintet

• zöldségek
• citrusgyümölcsök
• olajos magvak (mandula, dió, mogyoró, tökmag…)
• bab, lencse, csicseriborsó, szója, tofu

A fogyást és zsírégetést úgy lehet leginkább elősegíteni, ha szénhidrátigényünket lassú felszívódású szénhidrátokból elégítjük ki, minél kevesebbet fogyasztunk közepes felszívódású szénhidrátokból, és egyáltalán nem fogyasztunk gyors felszívódású szénhidrátokat.

Mi csökkenti a szénhidrátok vércukoremelő hatását?
1. Magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. zöldségek)
2. Fehérje-dús élelmiszerek (A fehérjékben gazdag ételek csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok vércukoremelő hatását.)
3. Zsírok, olajok
4. A szénhidrát formája (Minél kisebb a szénhidrát részecske – pl. finomra őrölt, püré -, annál jobban emeli a vércukorszintet.)
5. Főzési idő (Minél tovább főzzük a szénhidrátot, annál jobban emeli a vércukorszintet.)

És még egy fontos adat: A szervezet inzulinérzékenysége napszaki ingadozást mutat; a legmagasabb délben, a legalacsonyabb reggel, vacsoraidőben pedig az előző kettő között van. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyiségű szénhidrátot délben célszerű fogyasztani, míg a legkevesebbet reggel.

Vércukorszint stabilizálása => Zsírégetés, fogyás
Lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása => Vércukorszint stabilizálása
Gyors felszívódású szénhidrátok => Zsírraktározás (testmozgás hiányában)
Célszerű reggelire csak minimális szénhidrátot fogyasztani.

A glikémiás indexről…

A szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatását egy viszonyszámmal is kifejezik; ez a glikémiás index (GI). A glikémiás index egy 0-100 közötti skála, ahol a szőlőcukor értéke 100, és ehhez viszonyítják az összes többi élelmiszer egységnyi mennyiségének vércukorra gyakorolt hatását (étkezést követően milyen gyorsan szívódik fel a szénhidrát, s így milyen magasra emelkedik a vércukorszint). 100-as GI érték esetében az étel elfogyasztását követően nagyon gyorsan és nagyon magasra szökik a vércukorszint. (alacsony GI érték: 0-55, közepes GI érték: 56-69, magas GI érték: 70-100)

A glikémiás indexet eredetileg cukorbetegek számára dolgozták ki, hiszen az ő esetükben létfontosságú az inzulinaktivitás pontos irányítása. Az utóbbi időben azonban már a diétáknál is elkezdték ezt figyelembe venni.Click to enlarge image glikemiasinzulin2.jpgClick to enlarge image glikemiasinzulin2.jpg

A glikémiás index mellett támpont még a glikémiás terhelés (glycemic load = GL), ami adagokra bontva mutatja a szénhidrátok vércukoremelő hatását. És mérik még az inzulin kiválasztó hatást is, ami bizonyos ételek esetében eltérő értéket mutat mint a GI.

Nem szükséges, hogy egy egészséges (nem cukorbeteg) személy mélyebben elmerüljön a GI-GL táblázatban, és annak megfelelően próbálja meg összeállítani az étrendjét! A fogyáshoz elegendő néhány alapismeret, amit fent leírtunk…

A fogyás és zsírégetés fizikai feltételei:
• vércukorszint egyenletes szinten tartása (megfelelő minőségű (és mennyiségű) szénhidrátok fogyasztása, éhség elkerülése napi 5-6-szori kisebb étkezésekkel)
• elegendő folyadékfogyasztás (3-4 liter tiszta víz!)
• jó zsírok fogyasztása, rossz zsírok kerülése
• savasító ételek csökkentése, kizárása
• egészséges táplálkozás (tartósított, kész ételek minimálisra csökkentése)
• vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele
• cukor helyett természetes édesítő használata, pl. stevia
• valamennyi testmozgás végzése

Köszönöm, ha segítesz eljuttatni a cikket másokhoz is, jelezd, ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal, nyomj egy tetszik-et, vagy oszd meg bármelyik  közösségi oldalon. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!